Nieuws

Schenking foto

20-11-2020

De Stichting Andreas Burnier ontving van Chaja Polak, uit de nalatenschap van Nol van Dijk, een bijzondere foto waar Sal Dessaur, de vader van Andreas Burnier, Andreas zelf, en Nol van Dijk op te zien zijn.

Op de bovenste rij is de derde van links Sal Dessaur (vader van Ronnie), de vierde van links is Van Dijk (vader van Nol); op de onderste rij staan Andreas (tweede van links) en Nol van Dijk (derde van links).

De foto is vermoedelijk eind jaren 1930 gemaakt. 

Nieuw ontdekte foto’s Andreas Burnier uit de jaren zestig

20-11-2020

Het is begin maart 2020 als Daniel van Mourik een aankondiging van het radioprogramma van Nikki Dekker over Andreas Burnier onder ogen krijgt. Boven het stukje in de VPROgids staat een kleurenfoto van Burnier die zij niet kent. Hij dateert uit de jaren zestig en is gemaakt door Louis van Paridon (1922-2016). Niet alleen de foto blijkt aan de vergetelheid ontrukt te zijn maar ook de fotograaf die zich na de jaren zestig meer en meer had teruggetrokken op het Brabantse platteland. Van Paridon beweerde altijd, als er werd geïnformeerd naar zijn foto’s, dat zijn fotografisch werk lag opgeslagen in een tochtige schuur en dat alles waarschijnlijk was aangevroten door muizen en vocht. Na zijn overlijden bleek het archief nog intact en kwam er opnieuw aandacht voor zijn prachtige werk. Er verscheen een publikatie: het boek Hollandse helden in de jaren 60, dat tot stand kwam onder redactie van journalist Rianne van Dijck. Zij wees Daniel van Mourik op nog twee andere foto’s van Andreas. De foto’s zijn te zien via www.anp.nl die ook de rechten beheren. Er zijn weinig foto’s van Burnier uit de jaren zestig en daarom is het zo bijzonder dat na zoveel jaren deze foto’s ongeschonden tevoorschijn kwamen. Helaas zijn de kosten voor ongelimiteerd gebruik op de website te hoog om ze alledrie te verwerven maar de Stichting Andreas Burnier heeft één van de foto’s aangeschaft en wil die graag tonen.

Henrita N. Haenen en Andreas Burnier

13-11-2020

Een ontdekking van een boekje – in eigen beheer uitgegeven – met een wel heel bijzondere herinnering aan Andreas Burnier. Na het overlijden van de schrijfster van deze herinnering wist Daniel van Mourik toestemming te krijgen om de tekst op deze website te publiceren. Lees in de rubriek Curiosa ook de inleiding die Daniel van Mourik hierbij schreef.

lees meer

Nieuwsbrief

12-03-2020

Wie op de hoogte wil blijven van nieuwe toevoegingen aan de website en andere nieuwtjes, kan zich nu abonneren op onze nieuwsbrief. Stuur even een berichtje met naam en mailadres naar info@andreasburnier.nl en voortaan ontvangt u de nieuwsbrief.

Radio doc over Andreas Burnier

27-02-2020

Radiomaker Nikki Dekker had nog nooit van Andreas Burnier gehoord. Bij toeval stuitte zij twee jaar geleden op de naam Andreas Burnier. Zij voegt deze schrijver toe aan de nieuwe canon van de Nederlandse literatuur die zij aan het maken is. In dit radioprogramma spreekt zij onder andere met Maaike Meijer en Marja Pruis over de vraag waarom de ene schrijver 'blijft' en de andere wordt vergeten. 

Radio doc, 15 maart NPO 1, 21.00 uur

De uitzending is ook online te beluisteren.

 

 

Voor de val van de muur (2)

18-11-2019

In 1986 schrijft Burnier een brief aan Chris Rutenfrans over een bezoek aan Berlijn dat toen nog was verdeeld in West- en Oost-Berlijn.

lees meer

Voor de val van de muur (1)

14-11-2019

In 1985 maakt Andreas Burnier samen met Ton Lathouwers (hoogleraar Slavistiek in Leuven) en haar partner Daniel van Mourik een reis naar Leningrad en Moskou. Een jaar later maakt zij een reis naar Berlijn. Glasnost, de val van de Muur en het uiteenvallen van de Sovjetunie zijn nog niet eens een droom. Dit jaar is het dertig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel en het is interessant om te lezen hoe Andreas Burnier haar bezoek aan deze oorden beleefde voor die ingrijpende gebeurtenis.

lees meer

Houd Andreas in het zadel en steun de website

15-06-2018

In 2015 werden er drie belangrijke boeken over en van Andreas gepubliceerd (haar biografie, een verzameling Joodse essays en een heruitgave van Het Jongensuur) en lanceerde De Stichting Andreas Burnier een website ter nagedachtenis aan Andreas. Inmiddels zijn we drie jaar verder en zijn onze reserves op. De Stichting doet een oproep aan de liefhebbers van het werk van Andreas Burnier om de website te steunen en we bedanken degenen (soms anoniem) die ons de afgelopen jaren hebben gesteund. 

Alle bijdragen zijn welkom en kunnen worden overgemaakt naar de Stichting Andreas Burnier:

NL75 RABO 016 02 57 158 (ANBI-status)

Ook is er een mogelijkheid om Vriend te worden van de Stichting. Dat betekent dat je op de hoogte wordt gehouden van activiteiten en gebeurtenissen, maar ook dat de Stichting nog eens een beroep op je kan doen voor een financiële bijdrage. Elk jaar sturen we je dan een ongepubliceerd artikel of iets anders opmerkelijks uit het archief van Andreas. 

Wil je vriend worden geef dan bij de overmaking van je bijdrage aan: ‘Vriend’. 

Ook een kleine bijdrage kan leiden tot een mooie vriendschap. 

De Stichting Andreas Burnier

Maaike Meijer (voorzitter)

Myriam Lipovsky (penningmeester)

Daniel van Mourik (secretaris)

Aards getob en tegenlicht

01-11-2017

 

Onder de titel 'Aards getob en tegenlicht' verzorgden Daniel van Mourik en Manja Ressler bij Joods Educatief Centrum Crescas in Amsterdam een avond over de essaybundel Ruiter in de wolken. Joodse essays 1990-2002. 

Gestimuleerd door de enthousiaste reacties bieden de spreeksters nu de mogelijkheid om hen uit te nodigen voor een avond gevuld met verhalen en inzichten, anekdotes en filosofische vragen. Daarbij zijn niet alleen de spreeksters aan het woord, maar is er ook ruimschoots de mogelijkheid om in gesprek te gaan over de Joodse aspecten van het werk van Andreas Burnier. Geschikt voor Joods en niet-Joods publiek.

Het is ook mogelijk deze avond te combineren met een extra avond over de biografie van Andreas Burnier, Metselaar van de wereld, door Elisabeth Lockhorn.

Voor meer inlichtingen: daniel.vanmourik@xs4all.nl 

Engelse vertaling Het jongensuur

30-10-2017

Op dit moment wordt Andreas Burnier's aangrijpende, autobiografische roman over haar onderduik tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Engels vertaald. De stichting Andreas Burnier is op zoek naar een Amerikaanse of Canadese uitgever die belangstelling heeft voor dit unieke boek.

Oproep

30-10-2017

Hoe meer stemmen over Andreas Burnier en haar werk, hoe informatiever en vollediger dit virtuele monument wordt. Daarom deze oproep: als u ooit een scriptie of een artikel heeft geschreven over Andreas Burnier of over één van haar boeken, willen wij deze graag opnemen. Liefst gedigitaliseerd, maar dat is niet noodzakelijk.

Ook persoonlijke lees- en andere ervaringen zijn welkom, bijvoorbeeld voor publicatie als blog.

Laat een bericht achter via Contact en wij zullen snel reageren. 

Heruitgave Een gevaar dat de ziel in wil.

26-08-2020

Bij Uitgeverij Atlas verschijnt in november 2020 een heruitgave van Een gevaar dat de ziel in wil. Essays, brieven en interviews 1965-2002. Deze bundel bevat een selectie uit Andreas Burnier's essays over feminisme, homoseksualiteit, wetenschap, euthanasie, mystiek en magie, jodendom, een litterair zelfportret, geleerde vrouwen, jongens en masculinisme.

Elisabeth Lockhorn op shortlist Boerhaave Biografie Prijs

05-06-2018

Nog meer goed nieuws over Metselaar van de wereld: Elisabeth Lockhorn is één van de vijf auteurs op de shortlist voor de Boerhaave Biografie Prijs 2018 voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper. Zij schreef een biografie over criminologe Catharina Irma Dessaur, die onder pseudoniem publiceerde: Andreas Burnier: metselaar van de wereld. Juryleden Prof. dr. H.F. (Floris) Cohen, Prof. dr. D. (Douwe) Draaisma en Prof. dr. J.P. (Jan) Hogendijk, selecteerden na rijp beraad uit dertien nominaties een shortlist van vijf titels. Het gaat om biografieën over wetenschappers, gepubliceerd in de periode 2015-2017.

Henriette de Beaufortprijs 2016 voor Andreas Burnier, Metselaar van de wereld

30-10-2017

De Nederlandse Maatschappij voor Letterkunde heeft in 2016 de Henriette de Beaufortprijs toegekend aan Elisabeth Lockhorn voor haar biografie Andreas Burnier, Metselaar van de wereld. Een zeer verdiende eer voor deze prachtige biografie. De prijs werd in 2004 ingesteld en wordt jaarlijkse uitgereikt voor de beste Nederlandse of Vlaamse biografie.

Uit het juryrapport:

"Metselaar van de wereld is een schrijversbiografie, een genre dat naast de gebruikelijke klippen en valkuilen die de biografie in het algemeen aankleven ook nog eens de complexe verhouding tussen leven en werk als probleem heeft. Dat het literaire oeuvre van Andreas Burnier in hoge mate autobiografisch is, staat buiten kijf. Maar ook dan ziet de biograaf zich gesteld voor de taak om te laten zien hoe de levensfeiten zijn getransformeerd tot literatuur. Ook daarin is Elisabeth Lockhorn ruimschoots geslaagd. Zonder in enigerlei vorm van reductionisme te vervallen laat ze op basis van nieuw onderzoek zien hoe Burniers lotgevallen als joods onderduikkind bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van haar persoonlijkheid. Uiterst relevant voor het begrijpen van dit karakter is ook de manier waarop Lockhorn ingaat op de strijd die Burnier al vroeg is aangegaan met de haar opgelegde vrouwelijke identiteit. De dwingende noodzaak om daar zo jong voor uit te komen, heeft haar op alle andere gebieden de moed heeft gegeven om voor zichzelf uit en op te komen."

De biografie staat tevens op de longlist van twee andere literaire prijzen: de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016  en de Brusseprijs 2016.

Radio-interview met Andreas Burnier

30-10-2017

In dit radio-interview leest Andreas Burnier tevens voor uit onder andere Een tevreden lach, haar debuutroman. De interviewsters, Helen de Zwart en Myrle Tjoeng, spreken met de schrijfster over haar leven, uiteraard over haar literaire werk en over feminisme en in het bijzonder radicaal feminisme.

Literama, 30-5-1979 - interview met Andreas Burnier

Met dank aan de KRO-NCRV voor het beschikbaar stellen van deze opname.

Ruiter in de wolken. Joodse essays 1990-2002

30-10-2017

In november 2015 verscheen Ruiter in de wolken. Joodse essays 1990-2002. Samenstelling en redactie Manja Ressler en Daniel van Mourik.

In 2002 overleed Andreas Burnier. Op het moment van haar overlijden was het merendeel van haar oudere werk niet meer beschikbaar. In haar nalatenschap bevinden zich een groot aantal artikelen, lezingen, boekbesprekingen, autobiografisch materiaal en onvoltooide manuscripten die voornamelijk betrekking hebben op het Jodendom. Als Burnier eind jaren tachtig van de vorige eeuw terugkeert naar het Jodendom (als kind was zij ondergedoken en kwam uit de onderduik met een angst voor alles wat joods was), wordt zij lid van de Liberaal Joodse Gemeente te Amsterdam en houdt zij zich, vanaf die tijd, in woord en geschrift voornamelijk bezig met Joodse thema’s.

De uitgave Ruiter in de wolken omvat een selectie uit de litteraire productie van de laatste twaalf jaar van Burniers leven waarin de joodse thematiek een centrale rol speelde. De stukken zijn voor het merendeel voor een breed publiek geschreven.

De onderwerpen die in het boek aan bod zullen komen zijn o.a.: Jodendom in relatie tot andere religies, met name het christendom; identiteit en toekomst van het Jodendom in het licht van de omringende cultuur; politieke stukken waarin het Jodendom een rol speelt; de jodenvervolging en de onderduikperiode - autobiografische stukken; joodse literatuur en het joodse element in haar eigen literaire werk; vrouwen en Jodendom; Jodendom en mystiek. Het boek eindigt met een aantal Tora-commentaren onder de titel ‘Lernen met Andreas’.

De essays zijn uitgegeven door uitgeverij Atlas/Contact onder de imprint Augustus.

De uitgave van Ruiter in de wolken is mede tot stand gekomen dankzij de volgende sponsoren:

Prins Bernard Cultuurfonds

Stichting Wilhelmina Drucker Fundatie

Stichting Makaria

Markus Stichting

M.M. Lipovsky

Jan Best: schenking uit de nalatenschap van feministe en wetenschapper Nanny de Vries (1943-2012)

Biografie Andreas Burnier

30-10-2017

In november 2015 verscheen de biografie van Andreas Burnier (C.I. Dessaur), geschreven door publiciste Elisabeth Lockhorn.  

Ouderwets androgyn – Manja Ressler

28-08-2020

“Meneer…” iemand achter me vraagt mijn aandacht, dus ik draai me om. “O sorry, hoor… ik bedoel ‘mevrouw’.” Met een geruststellende glimlach zeg ik dat het niet geeft, dat het mij vaker overkomt dat ik met ‘meneer’ word aangesproken. En dat ik dat niet erg vind. Maar toch voelt degene die mij met de ‘verkeerde’ titel aansprak zich ongemakkelijk. Waarom? Wat is er zo belangrijk aan iemands geslacht?

lees meer

Verantwoording  -  Copyright  -  Privacy
Webdevelopment: Silicium interactief